Zelf uw fiets onderhouden of laten doen?

Voor het behoud van de fiets is het verstandig om de fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te (laten) geven. Deze zorgt ervoor dat de levensduur van de onderdelen en dus van de fiets wordt verlengd. Ook merkt u dat na een onderhoudsbeurt de fiets weer langere tijd plezieriger én lichter fietst.

Er zijn ook onderhoudshandelingen en fietsreparaties die alleen een vakman kan uitvoeren. Een voorbeeld hiervan zijn fietsen met verende voorvorken. Verende voorvorken moeten op advies van de fabrikant regelmatig door de vakman worden gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw ingevet en weer worden gemonteerd.

Ook de spaken dienen regelmatig gecontroleerd te worden omdat deze zelfs bij normaal fietsgebruik losser gaan zitten. René Hiemstra Tweewielers raadt u aan om jaarlijks uw fiets te laten controleren op onder andere deze onderdelen.

Via deze website kunt u eenvoudig een onderhoudsbeurt inplannen. Uw fiets wordt op allerlei belangrijke onderdelen gecontroleerd en waar gewenst zal onze fietsenmaker de reparaties gelijk uitvoeren.

Bel, mail of kom vrijblijvend langs voor meer informatie

Schoonmaken

Een fiets die regelmatig wordt schoongemaakt, ziet er beter uit, gaat langer mee en fietst lichter en prettiger. Voor een goede schoonmaakbeurt heeft de René Hiemstra Tweewielers alle juiste producten, zoals kettingontvetter, -olie en schoonmaterialen in huis.

Ketting

De ketting moet, vooral bij derailleurmodellen, regelmatig ontvet worden en opnieuw gesmeerd. Het ontvetten kan het beste gebeuren met een ketttingreinigingsapparaat met daarin een (biologisch afbreekbare) ontvetter. Nadat de ketting is opgedroogd moet deze opnieuw worden gesmeerd. Dit kan het beste met een smeermiddel dat ook teflon bevat.

Banden

Ook de banden moeten altijd goed op spanning worden gehouden. Te zachte banden zorgen ervoor dat de fiets zwaarder rijdt. Verder slijten zachte banden sneller dan banden die de juiste spanning hebben. De bandenspanning kan worden gecontroleerd door de band met de duim in te drukken. Als de spanning goed is, kan de band nauwelijks worden ingedrukt.