Welke fiets moet ik kopen?
Is een electrische crosshybride ATB echt geschikt voor mij?
Heb ik echt 27 versnellingen nodig?

Bij René Hiemstra Tweewielers nemen we de tijd om samen met u tot de juiste keuze te komen.
Om ook ná aanschaf het beste uit uw nieuwe fiets te halen, geven wij u op deze pagina enkele belangrijke onderhoudstips.

Om u alvast op weg te helpen hebben we de belangrijkste typen fietsen op een rij gezet:

Stadsfietsen:
Alledaags gebruik in weer en wind
Dit is de “klassieke” fiets die tegen een stootje kan en eenvoudig te onderhouden is. De fiets heeft 0 tot maximaal 8 versnellingen in een gesloten naaf. De ketting is weggewerkt in de kettingkast. Hierdoor is de fiets bij uitstek geschikt voor alledaags gebruik in weer en wind.

Hybride:
Langere fietstochten en sportief woon-werkverkeer
Deze fiets heeft een comfortabeler, meer sportieve zit. De fiets heeft een derailleur-versnellingssysteem met 18 tot 27 versnellingen. Hij is lichter dan een stadsfiets en rijdt ook lichter door het aluminium frame.

Crosshybride:
Licht off-road rijden op onverharde en/of verharde wegen of paden.
kale fiets (zonder spatbescherming etc.) met vering (zadel en en/of voorvork), 28 inch wielen en doorgaans 27 versnellingen. De crosshybride is eigenlijk een mix van een racehybride met een mountainbike.

ATB & MTB:
Sportief of recreatief gebruik op onverhard, moeilijk begaanbaar terrein
De ATB heeft veel versnellingen (21 tot 27) en een laag en compact frame. Je zit in een voorover gebogen positie. Er is vaak een verende voorvork gemonteerd en soms is ook de achtervork verend.

Racefietsen:
Langere toertochten en/of wedstrijden
De racefiets is licht van gewicht, heeft een stijfframe en is gebouwd om vooral snel te fietsen. Door een laag gewicht is de racefiets extra wendbaar. Het aantal versnellingen varieert van 21 tot maximaal 27.

Elektrisch:
Steuntje in de rug van een elektromotor
Door middel van een electromotor biedt de fiets trapondersteuning. Je levert zelf een gedeelte van de trapkracht en de motor doet de rest. Bij tegenwind of in heuvelachtig terrein krijgt je een “duwtje in de rug”. De elektromotor doet geruisloos zijn werk.

Kinderfietsen:
Kinderen
Kinderfietsen zijn in alle variaties verkrijgbaar. Stevig en solide, lichtgewicht, met of zonder versnellingen, stoer, felgekleurd of modern. Er is veel keuze in kinderfietsen.

Specials:
Speciaal gebruik
Rene Hiemstra tweewielers heeft een fiets voor iedereen. Voor fietsende moeders, voor mensen die de hoge instap van een gewone fiets niet kunnen maken of voor mensen die wel eens wat anders willen dan al dat ‘gewone’.

Waar letten we op bij aanschaf van een fiets?
Fietsen zijn er in oneindig veel verschillende soorten en maten. Welke fiets het beste bij u past is vooral afhankelijk van het doel waarvoor u uw fiets wilt gebruiken. Onze medewerkers kunnen u hierbij uitgebreid adviseren. Uw lengte is een belangrijke maatstaf voor de keuze van de framemaat. René Hiemstra Tweewielers zal daarom een goed advies geven over de framemaat en de framesoort, die het beste bij u passen.

Hoe kan ik mijn fiets goed onderhouden?
Voor het behoud van de fiets is het verstandig om de fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te (laten) geven. Deze zorgt ervoor dat de levensduur van de onderdelen en dus van de fiets wordt verlengd. Ook merk je dat na een onderhoudsbeurt de fiets weer langere tijd plezieriger én lichter fietst.
Er zijn ook onderhoudshandelingen die alleen een vakman kan uitvoeren. Een voorbeeld hiervan zijn fietsen met verende voorvorken. Verende voorvorken moeten op advies van de fabrikant regelmatig door de vakman worden gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw ingevet en weer worden gemonteerd. Ook de spaken dienen regelmatig gecontroleerd te worden omdat deze zelfs bij normaal fietsgebruik losser gaan zitten.

René Hiemstra Tweewielers raadt u aan om jaarlijks uw fiets te laten controleren op onder andere deze onderdelen.

Wat kan ik zelf aan onderhoud doen?
Een fiets die regelmatig wordt schoongemaakt, ziet er beter uit, gaat langer mee en fietst lichter en prettiger. Voor een goede schoonmaakbeurt heeft de Rene Hiemstra Tweewielers alle juiste producten, zoals kettingontvetter, -olie en schoonmaterialen in huis.
De ketting moet, vooral bij derailleurmodellen, regelmatig ontvet worden en opnieuw gesmeerd. Het ontvetten kan het beste gebeuren met een ketttingreinigingsapparaat met daarin een (biologisch afbreekbare) ontvetter. Nadat de ketting is opgedroogd moet deze opnieuw worden gesmeerd. Dit kan het beste met een smeermiddel dat ook teflon bevat.
Ook de banden moeten altijd goed op spanning worden gehouden. Te zachte banden zorgen ervoor dat de fiets zwaarder rijdt. Verder slijten zachte banden sneller dan banden die de juiste spanning hebben. De bandenspanning kan worden gecontroleerd door de band met de duim in te drukken. Als de spanning goed is, kan de band nauwelijks worden ingedrukt.
Controleer als laatste regelmatig of de bouten, moeren en schroeven nog stevig zijn bevestigd.

Fietsen is vooral plezierig als je op de goede fiets fietst. En wanneer je je fiets goed onderhoudt, kan deze jaren mee.

Een goede specialist die je daarbij adviseert, is onmisbaar!